
Czekolada
- Szczegóły

Czekolada wywodzi się z Ameryki Południowej, pochodzi od drzewa kakaowego, którego łacińska nazwa to Theobroma cacao (Theobroma - pokarm bogów). Czekolada jest wyrobem cukierniczym, który sporządzany jest z miazgi kakaowej (kakao), tłuszczu kakaowego (masła kakaowego) oraz innych dodatków.
Wyróżniamy cztery rodzaje czekolady tj. czekolada gorzka, która zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej, choć na rynku spotykane są również czekolady o zawartości 90% miazgi. Ze względu na zawartość masy kakaowej często właśnie ten rodzaj czekolady jest uznawany za najbardziej wartościowy. Kolejny rodzaj to czekolada deserowa zawierająca od 30 - 70% miazgi kakaowej oraz czekolada mleczna która zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej, jest to czekolada z dodatkiem mleka, które łagodzi jej smak i nadaje delikatność. Ostatnim rodzajem czekolady jest czekolada biała, która nie zawiera miazgi kakaowej, natomiast ma dużą ilość tłuszczu kakaowego, cukru, mleka i dodatek wanilii. Często smakosze czekolady nie uznają tego rodzaju , ponieważ brak w niej masy kakaowej. Oprócz powyższych rodzajów na rynku spotykane są czekolady z różnymi dodatkami m.in. orzechy, bakalie, likier czy czekolady nadziewane owocami czy dodatkami smakowymi.
Czekolada oprócz walorów smakowych jest źródłem minerałów, witamin oraz innych składników czynnych takich jak kofeina, tryptofan, teobromina, flawonoidy i fenyloetyloamina, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wśród istotnych składników mineralnych jest magnez i wapń. Magnez ma bardzo duże znaczenie dla organizmu i związany jest z istotnymi procesami, które przebiegają w naszym organizmie. Jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego, ułatwia wchłanianie wapnia oraz odpowiada za prawidłową pobudliwość nerwową oraz poprawia koncentrację.
Czekolada zawiera tryptofan, który w organizmie człowieka przekształcany jest w serotoninę - neuroprzekaźnik w ośrodkowym układzie nerwowym. Serotonina zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego oraz przeciwdziała depresji. Bierze on udział w wielu procesach organizmu. Pod wpływem czekolady zwiększa się poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia, samopoczucie i nastrój poprawiają się. Za powyższe procesy odpowiedzialna jest fenyloetyloamina, która powoduje wzrost w mózgu poziomu tych neuroprzekaźników czyli serotoniny i endorfin.
Czekolada uznawana jest także jako jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków, co związane jest z dostarczaniem do organizmu kofeiny, glukozy, teobrominy i fenyloetyloaminy, która także nazywana jest „hormonem miłości”. Kofeina i teobromina powodują zwężenie naczyń krwionośnych, następuje pobudzenie organizmu, podniesienie ciśnienia krwi oraz poprawa koncentracji. Ponadto teobromina pobudza pracę nerek oraz stymuluje układ nerwowy. Glukoza powoduje iż organizm dostaje dużą dawkę energii.
Kolejnym składnikiem w czekoladzie, który pozytywnie wpływa na organizm są flawonoidy czyli przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacniając naszą odporność. Czekolada zawiera także witaminy m.in. A, E, B6, B2 i B12.
Ważne jest że opisane składniki aktywne w największym stężeniu posiada czekolada gorzka, więc właśnie ona jest najbardziej zalecana.
Czekolada ma wysoką wartość energetyczną 100 gramów to od 500-700 kcal, dlatego nie powinno się jej spożywać w nadmiernych ilościach.
Mówiąc krótko czekolada to łatwy sposób na poprawę nastroju, dobre samopoczucie, pobudzenie organizmu do działania, lecz należy ją spożywać z umiarem.