Len zwyczajny

Len zwyczajny (Linum usitatissimum) jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny lnowatych. Uprawiana jest w całej Europie. Jedna z najstarszych roślin uprawnych pochodzi  z rejonu Morza Śródziemnego oraz Europy Wschodniej. Surowcem leczniczym lnu są nasiona zwane siemieniem lnianym, które zbierane są latem.

Wśród składników zdrowotnych, które zawarte są w siemieniu lnianym, najistotniejszym surowcem jest olej, który stanowi 35-45%, jest on źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Len zawiera także sporo białka, śluz roślinny, fitosterole, lignany oraz glikozydy. Nasiona lnu posiadają wiele właściwości zdrowotnych tzn. działają osłaniająco, zmiękczająco, lekko przeczyszczająco oraz zmniejszają stężenie lipidów we krwi. Wskazany jest przy zaparciach i zaburzeniach pracy jelita grubego. Pomocne są przy problemach żołądkowych takich jak: nieżyt żołądka, nadkwasota, wrzody oraz uchyłkowatość jelit, gdyż śluz z lnu powleka przewód pokarmowy, żołądek i dwunastnicę, dzięki czemu pomaga w ich ochronie przed kwasem solnym. Macerat z nasion doustnie stosowany jest w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, natomiast zewnętrznie w postaci okładów znajduje zastosowanie w chorobach skóry, świądzie, stłuczeniach czy zapaleniu stawów. Len stosuje się również w procesie odchudzania, ponieważ zawiera błonnik, który pęcznieje w przewodzie pokarmowym przez co daje uczucie sytości. Siemię lniane pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także równowagi elektrolitycznej.

Dodatkowe informacje