
Żurawina
- Szczegóły

Żurawina jest rośliną pochodzącą z terenów Ameryki Północnej. Ma ona małe, czerwone i mięsiste owoce o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku, posiadające bardzo dużo witamin. Od wieków znana jest ze szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Jej naturalnym środowiskiem są miejsca, które są wilgotne i mokre. W Polsce występuje ona naturalnie głównie żurawina błotna i żurawina drobnolistna.
Jej owoce od lat cenione są za działanie lecznicze. Żurawina charakteryzuje się dużą zawartością witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych, karotenoidów, pektyn oraz wielu innych substancji wpływających pozytywnie na organizm. Ekstrakt z żurawiny bardzo przydatny jest w zapobieganiu infekcji dróg moczowych oraz pęcherza moczowego. Aktywne związki obecne w jej owocach wypłukują z dróg moczowych głównego sprawcę infekcji tj. bakterie E. coli, ogranicza ich namnażanie oraz ułatwia ich wydalanie. Działanie moczopędne żurawiny może przyczynić się do pozbycia z organizmu nadmiaru wody i tym samym zredukować opuchnięcia. Zawarte w żurawinie antocyjany czyli substancje o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym, korzystnie wpływają na ochronę komórek organizmu. Ponadto znajdziemy tu również inne substancje takie jak witaminy C, A, B1, B2, P, błonnik, mikroelementy i węglowodany. Spożywanie owoców z żurawiny może także zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych oraz wpływa na redukcję chorób dziąseł i przyzębia. Regularne picie soku z żurawiny ma dobroczynny wpływ także na układ krwionośny, pokarmowy, a nawet może chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Roślina ta znalazła zastosowanie w kosmetyce. Napar z liści może zapobiegać powstawaniu plam na skórze. Wyciąg z owoców nawilża skórę, reguluje jej pH, działa antybakteryjnie i liftingująco. Poza szerokim zastosowaniem w medycynie roślina ta używana jest również w kulinariach. W kuchni polskiej jest znana od dawna. Żurawinę można jeść surową, jak również przetworzoną. Używana jest w napojach, trunkach, jako dodatek do mięs. Można przyrządzać z niej soki, konfitury, nalewki, kisiele, koktajle, sorbety. Pasuje znakomicie jako dodatek do ciast, deserów jak i dań mięsnych.