Żeń-szeń

Żeń–szeń (Panax ginseng C.A. Mey) nazywany ginsengiem, jest rośliną, która pochodzi z Chin. Występuje on dziko w północno-wschodnich Chinach, na północy Półwyspu Koreańskiego oraz w Japonii. Surowcem leczniczym tej rośliny są korzenie, które cenione były już w lecznictwie chińskim 4000 lat temu. Uprawa rośliny jest trudna ze względu na jej wymagania, ponieważ lubi ona gleby żyzne, próchniczne, ale przepuszczalne o odczynie lekko kwaśnym. W korzeniu zawarte są unikalne, spotykane tylko u żeń-szenia substancje czynne czyli ginsenozydy (panaxozydy).

Pod względem chemicznym są to glikozydy, które mają charakter saponin trójterpenowych. Dotychczas wyodrębniono około 16 saponin w żeń-szeniu. To właśnie one odpowiedzialne są za właściwości prozdrowotne żeńszenia. Ponadto korzeń żeń-szenia zawiera składniki mineralne oraz witaminy m. in. witaminy A, B1, B2, C, wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Wyciąg z żeń-szenia działa ogólnie pobudzająco i wzmacniająco na ośrodki ruchowe i wydzielnicze, znajdujące się w ośrodkowym układzie nerwowym i rdzeniu przedłużonym. Przez co przeciwdziałają zmęczeniu oraz znużeniu. Działa pobudzająco zwiększając witalność u kobiet i mężczyzn. Żeń-szeń obniża również ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz poziom cukru we krwi. Ponadto zwiększa ilość wydalanego moczu i odtruwa organizm, ma właściwości przeciwwrzodowe, hamuje rozwój niektórych nowotworów oraz pobudza czynności serca. Roślina ta ma wszechstronny wpływ na organizm, zwiększa jego ogólną wydolność, dodaje energii, poprawia koncentrację i umiejętność zapamiętywania oraz zwiększa odporność na stres.

Dodatkowe informacje