
Niedobór witaminy B3 powoduje niepokój, depresje, bezsenność.
- Szczegóły

Witamina B3 (PP) nazywana inaczej, niacyną czy kwasem nikotynowym należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Witaminę B3 znajdziemy w bardzo wielu produktach żywnościowych, takich jak produkty pełnoziarniste, otręby pszenne, ryby (łosoś), mięso (cielęcina), drożdże, orzechy ziemne, migdały, kasza gryczana, soja czy w świeżych owocach i warzywach.
Witamina B3 bierze udział w przemianach metabolicznych, syntezie i rozkładzie węglowodanów, lipidów i aminokwasów. Ponadto pobudza czynność wydzielniczą trzustki oraz aktywuje procesy oczyszczania wątroby, hamując toksyczne działanie związków chemicznych i leków. Reguluje również poziom cholesterolu we krwi, podnosząc poziom lipoprotein wysokiej gęstości czyli dobrego cholesterolu (HDL), który absorbuje lipoproteiny niskiej gęstości tzw. zły cholesterol (LDL), powodujące zatykanie tętnic. Uczestniczy również w tworzeniu czerwonych krwinek. Ma korzystny wpływ na system nerwowy i stan psychiczny. Poprawia stan skóry oraz kondycję włosów.
Podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B jest niezbędna w przebiegu przemian metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka. Natomiast w przeciwieństwie do reszty witamin z grupy B, może być ona produkowana w organizmie człowieka z podstawowego aminokwasu tryptofanu, który należy dostarczyć z żywnością, choć są to jednak bardzo małe ilości, a jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Warto także pamiętać, że tryptofan jest aminokwasem egzogennym, czyli takim, który nie jest sam wytwarzany przez organizm, więc musi być dostarczony z pożywieniem.
Zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 jest zależne od wieku i płci danej osoby.
Dawki niacyny są następujące: 6-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży i karmiących oraz 16 mg/dzień dla mężczyzn.
Niedobór witaminy B3 zdarza się w rozwijających się krajach, gdzie głównymi czynnikami powodującymi są niedożywienie oraz dieta uboga w niacynę. Przyczyną niedoboru jest również długotrwałe stosowanie leków przeciwgruźliczych (izoniazydów); choroba Hartnupów czyli zaburzenie wchłaniania jelitowego i nerkowego tryptofanu czy nieprawidłowe wchłanianie witaminy B3 z przewodu pokarmowego. Duże niedobory niacyny powodują chorobę pelagrę. Skutkami niedoboru niacyny są zaburzenia w ośrodkowym układzie nerwowym m.in. niepokój, depresje, bezsenność czy demencje. Ze strony układu ruchu mogą występować następujące objawy np.: utrata równowagi, chwiejny chód, drżenie mięśni i opadanie powiek. Wśród innych objawów należy wymienić choroby skórne, pogorszenie stanu skóry, bóle głowy, spadek ciśnienia tętniczego, ogólne osłabienie, zaburzenia pamięci.
Nadmiar witaminy B3 może powodować niewydolność lub uszkodzenia wątroby, podwyższone stężenie glukozy we krwi, arytmię serca, mrowienie, zaczerwienienie, pieczenie skóry, swędzenie głowy, niestrawność czy utratę łaknienia.